Piero Pollesello

725

"Bashälsovården är långt ifrån välorganiserad, till och med om vi tar COVID ur ekvationen. Långa köer och långa resor till vårdcentraler är inte bra för välbefinnande och livskvalitet, särskilt för de äldre medborgarna. Vi skall fixa det!"

Docent i biokemi vid den medicinska fakulteten vid Helsingfors Universitet, global marknadsförare för intensivvårdens terapiområde vid Orion Pharma, med stor erfarenhet av forskning och utveckling av nya terapier och av deras påverkan på klinisk praxis och hälsoekonomi. Fellow av Europeiska Kardiologiska Förening (FESC). Auktoriserat translator från svenska till italienska. Aktiv i Katolska kyrkan. Pappa till tre vuxna barn. På fritiden musicerar jag och sjunger i olika grupper bl.a. Helsingfors katedral kammarkör VivaVox. Medlem i Svenska Klubben i Helsingfors. Har varit aktiv i Scoutrörelsen i Italien och Finland bl.a. som Leader Trainer och internationell kommissionär. Har flera års erfarenhet av kommunalpolitik med SFP i huvudstadsregionen.

Namn: Piero Pollesello
Födelseår: 1960
Kommun: Helsingfors
Hemort: Helsingfors
Titel: Global Brand Manager (Orion Pharma, Espoo); PhD (Trieste Universitet); Docent (Helsingfors Universitet)
E-post: piero.pollesello@gmail.com
Tel: 0509664191

Viktiga politiska frågor

Seniorvänligt samhälle

Bashälsovården är långt ifrån välorganiserad, till och med om vi tar COVID ur ekvationen. Långa köer och långa resor till vårdcentraler är inte bra för välbefinnande och livskvalitet, särskilt för de äldre medborgarna. Effektivitet i det kommunala systemet - som ändå är ryggraden i vår hälsovård - måste uppnås och de kommunala tjänster ska inte säljas ut. Som expert inom hälso- och sjukvård kan jag bidra till att eliminera några av vägspärrarna genom alternativa lösningar som involverar färre beslutsskikt och mer beslutsstyrka till de lokala aktörerna.

All förebyggande verksamhet måste understödas, det har vi lärt oss under pandemin. Till det kan också räknas ett starkt utbud på Svenska Arbis och den förenings-och körverksamhet som vi efter tvångspausen inser hur värdefull den är. Staden måste sluta uppbära höga avgifter av föreningar för utrymmen och tillstånd, dessa stryper föreningsverksamheten på sikt

Läs mer i vårt valprogram ›

Företagande och sysselsättning

Jag vill arbeta för en stimulansplan för ungdomar och nya småföretagare i Helsingfors. Planläggningen måste se till att det i alla stadsdelar finns företagsutrymmen. Pandemin och ekonomikonjunkturen har strypt för många entreprenörer. Vi behöver deras styrka och visioner - samt deras skattepengar till Staden.


Läs mer i vårt valprogram ›

Den bästa skolan

Det är ytterst viktigt att pengarna som investeras i att organisera de sista två åren av läroplikten enligt den nya lärostrukturen inte ska tas bort från den redan strama budgeten reserverad för grundskolan. Hela skolan från grundskolan till andra stadiet ska motivera till ett aktivt medborgarskap och skapa en stadig grund för ungdomarna att stå på.

Skolorna måste organiseras bättre så att speciallärare har vettigare arbetsförhållanden och satsningar bör göras på alla håll så att bristen på lärare och dagvårdspersonal äntligen åtgärdas.

Läs mer i vårt valprogram ›