Sofia Hedman

21

"Ingen kan göra allt men alla kan göra något. "

Mitt namn är Sofia Hedman. Jag lever, bor och arbetar i Nykarleby. Stolt mamma till tre barn. Gift med en privatföretagare. Kommunalpolitiken är helt ny för mig. Min erfarenhet av beslutsfattande och förvaltning har jag fått genom förtroendeuppdrag i Nykarleby församlings kyrkoråd samt som föreningsaktiv i Innebandyföreningen Blue Fox. Till vardags arbetar jag som skolpsykolog och har fått vara med och bygga upp elevvården i Nykarleby. Jag är som person en obotlig optimist som gillar att söka lösningar på olika sorts utmaningar. Jag brinner för frågor om människors hälsa och välmående samt en skola som ger alla barn jämlika möjligheter att lyckas. Jag tror att vi kan bli bättre på att ta vara på den lilla stadens styrkor. Vi skall bli bättre på att marknadsföra det vi har och skapa ett invånarvänligt och inbjudande centrum.

Namn: Sofia Hedman
Födelseår: 1972
Kommun: Nykarleby
Hemort: Centrum
Titel: Psykolog
E-post: sofiahedman5@gmail.com
Tel: +358500221415

Viktiga politiska frågor

Den bästa skolan

En bra utbildning är grunden till allt. Om vi vill bygga ett samhälle med välmående invånare som respekterar varandras olikheter så måste vi satsa på skolan. Om vi vill rusta våra barn och unga med innovationsförmåga som hjälper dem söka lösningar på framtidens utmaningar så behöver vi satsa på utbildning.

En av de enklaste förebyggande åtgärderna för att stärka barns och ungas psykiska hälsa är att satsa på tillräckligt många vuxna i skolan. Vi behöver jobba för en fortsatt god timresurs i våra skolor. Ändamålsenliga undervisningsgrupper och en kvalitativ specialundervisning ger jämlika förutsättningar för alla barn att lyckas i skolan. Vi behöver färdigställa skolområdet så att även våra ungdomar i årskurs 7-9 får gå i skola i ändamålsenliga utrymmen. Topeliusgymnasiet har visat att det trots sin litenhet kan mäta sig med landets stora gymnasier. Dess kunniga personal har arbetat stenhårt för en utveckling av gymnasieutbildningen och detta skall vi i Nykarleby slå vakt om.

Läs mer i vårt valprogram ›

Välmående kommuninvånare

I mitt jobb som skolpsykolog funderar jag ofta på vad det är som gör människan lycklig? Vad behöver vi människor för att må bra? Att vi behöver trygghet, kärlek, ett jobb att gå till och mat på bordet det tror jag vi alla är överens om. Det är grundläggande mänskliga behov. Men forskning visar allt tydligare att det inte räcker. Vi människor mår bra av att engagera oss i något som inte bara handlar om oss själva, att arbeta tillsammans för en gemensam sak.

Om det är något som den senaste tiden med Corona lärt oss så är det att vi människor behöver komma samman. Vi behöver träffpunkter. Någon gillar att gå på konsert. Nån vill lära sig nåt nytt på en Arbiskurs. Nån blir glad av en lokal produktion på Teaterhuset Scala och en del av oss blir lyckliga när vi får träffas över en grillkorv på NIK:s hemmamatch. Och en Kulturvecka eller en Idrottsgala ger den där lilla extra guldkanten som förgyller vardagen.

Vi människor behöver ta hand om oss. Vi behöver alla hitta ett sätt att röra på oss och ta hand om vår fysiska hälsa som passar oss. Om det då är Arbis herrjumpppa, ridning vid NURK, innebandy i Stjärnhallen, en tur i perfekta skidspår, ett pass på det lokala gymmet, BMX-cykling längs en skogsstig, dans tillsammans med NGF:s damer eller Easyhockey i Komarovarenan – det spelar inte så stor roll.

Det är därför som kommunens beslutsfattare behöver fortsätta satsa på invånarnas välmående genom att se till att det finns goda förutsättningar för idrott och kultur i vår stad. Vi behöver fortsätta det goda samarbete som redan finns med kommunens alla föreningar och vi skall skapa ett invånarvänligt och inbjudande centrum runt torget.

Läs mer i vårt valprogram ›

Välskött ekonomi och näringsliv

Det finns en styrka i den lilla stadens litenhet. Beslutsfattandet kan göras snabbt och effektivt. Förvaltningen är smidig och det är lätt att samarbeta mellan sektorerna. Detta skall vi lära oss dra nytta av. Samtidigt måste man vara realist med att den lilla kommunen också har stora utmaningar. En välskött kommunal ekonomi ger de bästa förutsättningarna för en fungerande vardag i kommunen.

Vi skall bli bättre på att marknadsföra det vi har. Men det vi inte kan producera själva med tillräckligt god kvalitet, det skall vi ordna på annat sätt.

Kommunen skall vara en god arbetsgivare. Kommunens anställda är en viktig resurs för att föra stadens utveckling framåt. Nykarleby har en arbetskultur där det är högt till tak. Goda idéer tas till vara och de anställda tillåts testa även lite galna påhitt. Att våga tänka utanför boxen är en av de viktigaste förutsättningarna för utveckling. Vi behöver fortsätta uppmuntra kommunens anställda och invånare att våga tänka nytt.

Läs mer i vårt valprogram ›