Ida-Maria Sola

74

"Åbo ska ta hand om sina invånare, i alla åldrar. Dags att ge hälsovården bättre resurser och arbetsro. "

Jag är en 26-årig psykolog med stort intresse för samhälle och förvaltning. Under mina studier vid Åbo Akademi valde jag att förutom psykologi läsa litteraturvetenskap och statskunskap. En stor del av mitt yrkesliv hittills har jag jobbat i den offentliga sektorn; inom skolvärlden, välfärdssektorns förvaltning och nu som psykolog på Åbo Stad. Tidigare har jag också jobbat som nyhetsreporter på YLE.

När jag inte jobbar springer jag gärna långt, dansar, skriver, läser och umgås med vänner. Jag har en gedigen bakgrund inom studentpolitiken, 2019 var jag Åbo Akademis Studentkårs fullmäktigeordförande. Under hela min studietid var jag aktiv i både Studentkåren och ÅA:s förvaltning.

Namn: Ida-Maria Sola
Födelseår: 1994
Kommun: Åbo
Hemort: Åbo
Titel: Psykolog, PsM
Medlem i :

Viktiga politiska frågor

Välmående kommuninvånare

Åboborna har rätt att må väl och få bra vår i rätt tid. Just nu är social- och hälsovårdssektorn mycket pressad. Invånarna väntar länge på att få hjälp och personalen är överbelastad, samtidigt som ständiga utvecklingsprojekt pågår. Välfärdssektorn behöver arbetsro; det behövs bättre utrymmen, mer personal och smidigare kontakt med specialsjukvården.

Läs mer i vårt valprogram ›

Idrott och motion

Åbo ska vara en cykelvänlig stad som gör det enkelt för sina invånare att röra på sig och ta hand om sig. Staden ska göra det möjligt för barn, unga, vuxna och äldre att idrotta, röra på sig i naturen och simma i havet. Motion och idrott förebygger de allra flesta både fysiska och mentala problem. En välmående stad har invånare som lätt kan ta hand om sig själva. Om Åboborna röra på sig blir sjukvårdens räkning också mindre.

Läs mer i vårt valprogram ›

Välskött ekonomi och näringsliv

Att nu satsa på social- och hälsovården utesluter inte en ansvarsfull ekonomi. Att se till att invånarna får rätt vård snabbt är en form av budgetdisciplin som också är mänsklig. Åbo ska dessutom jobba för att studerande kan stanna i staden och jobba efter examen. Nu förlorar Åbo hela tiden potentiella nya skattebetalare till Huvudstadsregionen.

Läs mer i vårt valprogram ›