Pontus Blomqvist

94

"Med ekonomi och miljö i fokus!"

Stadens ekonomi och naturen ligger mig nära om hjärtat. Jakobstad är en oslipad diamant med en enorm potential. Vi kan generera mervärde åt näringslivet, invånarna och turisterna men för att lyckas så måste vi samarbeta och marknadsföra oss själva. Jag når mina politiska mål genom att arbeta långsiktigt, strategiskt och genom samarbete. Lyckas man få majoriteten att dra åt samma håll så är mer än hälften vunnet!

Pontus Blomqvist i korthet:
- 49 år
- Utbildning: Ekonomie Magister, Åbo Akademi
- Arbetsplats: Bokföringsbyrå
- Pågående studier: Specialyrkesexamen för företagsrådgivare
- Familj: Sambo och katt
- Fritidsintressen: Motion, gamla motorcyklar och frivilligt landsförsvar

Förtroendeuppdrag:
- Ersättare i stadsfullmäktige
- Vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden
- Ledamot i bildningsnämnden
- Ledamot i bildningsnämndens svenska skolsektion
- Vice ordförande i SFP Östra Jakobstad lokalavdelning
- Styrelseordförande i Jakobstadsnejdens Natur rf

Vad har jag åstadkommit de senaste åren?
- Driver Facebooksidan "Djur på rymmen i Jakobstadsnejden" med över över 4200 medlemmar. Tack vare den här sidan har hundratals husdjur återförenats med sina ägare.
- Driver Facebooksidan "Fiskodlingsfritt Jakobstad" och har tillsammans med Teija löfholm startat en namninsamling mot den planerade fiskodlingen. Namninsamlingen har genererat omkring 1600 underskrifter.
- Som ordförande för Jakobstadnejdens natur rf och medlem i miljö- och byggnadsnämden håller jag pulsen på nejdens miljöfrågor. Jag är med och påverkar bland annat genom insändare och besvär men framförallt via mitt stora nätverk.
- Hinderfritt utsiktstorn i Fäboda. Jakobstadsnejdens nartur rf har erhållit bygglov för ett hinderfritt utsiktstorn vid Rågårdsskatan i Fäboda. Projektet ros i hamn i samarbete med staden och lokala sponsorer.

Klicka dig gärna vidare på ikonerna till min Facebook-kampanjsida och till min LinkedIn-profil.

Läs nedan om mina tre viktigaste politiska teman:

Namn: Pontus Blomqvist
Födelseår: 1971
Kommun: Jakobstad
Titel: Ekonom

Viktiga politiska frågor

Välskött ekonomi och näringsliv

Det behövs fler ekonomer bland de förtroendevalda! Människor som förstår sig på ekonomi och som kan läsa och tolka ekonomiska rapporter. En ekonom förstår hur man gör upp budgeter och hur viktigt det är att budgeterna följs. Jakobstad står inför enorma ekonomiska utmaningar de närmaste åren och en ekonomisk kompetens bland beslutsfattarna kommer att vara guld värd.

Läs mer i vårt valprogram ›

Boende och byggande

Staden är till för människorna men ingen vill bo i en betongöken. Vi måste hitta en balans mellan gammalt och nytt, natur och bebyggelse. Jag vill arbeta för att vi ska bli bättre på att erbjuda attraktivt boende i Jakobstad, speciellt för potentiella återvändande familjer. Jag kommer ihåg hur svårt det var att hitta ett trevligt hem då vi valde att flytta tillbaka till Jakobstad efter att ha bott på annan ort i 20 år.

Läs mer i vårt valprogram ›

Företagande och sysselsättning

Jag har själv varit företagare och i mitt nuvarande arbete på bokföringsbyrå är jag i daglig kontakt med näringslivet. Jag förstår hur tungt det är att vara företagare men också hur givande det kan vara. Utan företag har vi inget fungerande samhälle! Jag är en stor naturvän men samtidigt en stor vän av företagande och entreprenörskap. Det finns de som tror att det ena utesluter det andra men det är faktiskt tvärtom. Vi kan inte ha företag som är lönsamma på kort sikt och på naturens bekostnad. Vi måste gå in för hållbara lösningar som genererar välfärd i generationer.

Läs mer i vårt valprogram ›