Jerker Björkqvist

22

"Åbo starkt via utbildning och företagsamhet"

Akademilektor, Informationsteknologi vid Åbo Akademi. Jobbar mycket med att få unga att inspirerar av teknik och via det göra Åbo, Finland och världen lite bättre. Är en scout och scoutvän som tycker om att röra mig ute i det fria. Att bygga saker med egna händer är också mycket på topp.
I Åbo har jag bott största delen av mitt liv, cykeln för mig för det mesta omkring i staden.

En bedrift inom arbetslivet som jag själv börjar bli lite stolt över är evenemanget "ICT Showroom", en studerandetävling för studerande inom ICT sektorn i Åbo (universitet och yrkeshögskolor), som jag initierat och lett under många år. Genom åren har vid det här laget över 4000 studerande deltagit, och det är snart ett begrepp i Åbo för ICT-sektorns anställda.

Politiskt har jag fungerat som suppleant i stadsfullmäktige i Åbo 2011-2012. 2013-2017 var jag medlem i sektionen för andra stadiets finspråkiga utbildning i Åbo. Detta var en mycket lärorik period, och jag lärde mig massor om den goda utbildning som ges i Åbo. Utbildningen står för 38%, eller ca 320 miljoner euro, av Åbo stads utgifter. Det är ett massivt paket, och bör organiseras bra.
Senaste perioden (2017 ->) har jag varit medlem i svenska sektionen och fått se hur växtvärken drabbar den svenspråkiga utbildningen i Åbo. Det svenska bara växer, men har svårt att få sin röst hörd i det stora utbildningspaketet.

Hemma bor tre tonårsbarn, via det har jag en insikt i det svenska skolväsendet i Åbo.

Namn: Jerker Björkqvist
Födelseår: 1970
Kommun: Åbo
Hemort: Åbo
Titel: Akademilektor
E-post: jerker.bjorkqvist@gmail.com
Tel: +358400528758
www: https://jerkerbjorkqvist.blogspot.com/

Viktiga politiska frågor

Gymnasium och yrkesutbildning

Kedjan god utbildning på alla stadier - företag med högt förädlingsvärde - initiativrika människor - god bomiljö -krav på god utbildning är viktig. Åbo är attraktivt då man vet att skolor fungerar, det har stor betydelse för unga familjer.

Läs mer i vårt valprogram ›

Företagande och sysselsättning

Åbo kan ännu växa betydligt när det gäller företag som erbjuder högt förädlingsvärde, dvs. planering, IT-system, digital tjänster. Med 40000 studerande finns det massor med hjärnor som bara väntar på att tas i bruk, varför inte i Åbo? Utvecklingen av Österås har här stor betydelse. Utmärkta förbindelser, och nära till boende i olika format.

Läs mer i vårt valprogram ›

Boende och byggande

Under boende och byggande går många saker. Men två saker: 1) Planeringen av staden skall behålla en småstadsfeelis, och skilja trafik från boende. 2) Stadens eget byggande skall fås under ordning. Det jobbas på det, men många projekt tyder på att vi inte ännu är där.
Boende och byggande skall generellt vara lätt och inbjudande.

Läs mer i vårt valprogram ›